Advanced Course

EACTA Echo ADVANCED COURSE Day 1 - 12 september 2015                                 

 

08.00-08.15

Welcome and introduction

 


3D TEE and myocardial imaging

 

 

08.15-08.45 (30 min)

3D TEE: How do I get started?

Bouchez (Belgium)

08.45-09.15 (30 min)

3D TEE of the mitral valve

Mahmood (USA)

09.15-09.45 (30 min)

3D TEE of the aortic valve

Van Dyck (Belgium)

09.45-10.15 (30 min)

Quantitative 3D TEE of the LV / RV (EF, volume)

Mackensen (USA)

10.15-10.45 (30 min)

BREAK

 

10.45-11.15 (30 min)

Tissue Doppler and strain imaging: How do I do it?

Voigt (Belgium)

11.15-11.45 (30 min)

Application of tissue Doppler and strain imaging for quantification of ventricular function

van der Maaten (Netherlands)

11.45-12.15 (30 min)

3D interactive case presentations

 Bouchez (Belgium) / Mahmood (USA) / van Dyck (Belgium)

12.15-13.15 (60 min)

LUNCH

 

Learning lab: 3D and myocardial imaging

 

 

13.15-15.30 (45 min per session.
Participants rotate through each station)

 

Workshop 1: Acquisition of 3D datasets

Workshop 2: Measurements (valves, ventricles) in 3D (laptops)

Workshop 3: Application of tissue Doppler/Strain/Speckle (laptops and/or echomachines)

Mackensen (USA) / Bouchez (Belgium)

Ender (Germany) / Mahmood (USA)

Voigt (Belgium)

15.30-16.00 (30 min)

BREAK

 


Dilemmas in valve surgery

 

 

16.00-16.30 (30 min)

Aortic root replacement: Should the aortic valve be repaired or replaced?

Van Dyck (Belgium)

16.30-17.00 (30 min)

How do I use 2D/3D TEE in mitral valve repair

Mahmood (USA)

17.00-17.30 (30 min)

TAVR vs. SAVR: For whom and why?

Mukherjee (Germany)

17.30-18.00 (30 min)

Tricuspid regurgitation in left heart surgery: repair or leave it alone?

Berrebi (France)

18.00-19.00

Welcome reception

 


EACTA Echo ADVANCED COURSE Day 2 - 13 september 2015                                        


Echo in transcatheter procedures

 

 

08.30-09.00 (30 min)

How I use echo for mitral clip procedures

Mackensen (USA)

09.00-09.30 (30 min)

What are the critical elements in TAVR ?

Mukherjee (Germany)

09.30-10.00 (30 min)

How to manage complications in transcatheter procedures: Interactive case presentations

Mackensen (USA) / Mukherjee (Germany)

10.00-10.30

BREAK

 


Echo in heart failure

 

 

10.30-11.00 (30 min)

How I use echo for pre- and post VAD insertion

De Waal (Netherlands)

11.00-11.30 (30 min)

Integrating lung ultrasound in the hemodynamic evaluation of acute circulatory failure

Lichtenstein (France)

11.30-12.00 (30 min)

TEE in guiding right heart failure

Greenhalgh (UK)

12.00-12.30 (30 min)

Echo in extracorporeal life support (ECLS): problems in veno-venous and veno-arterial ECLS

Fedor (UK)

12.30-13.30 (60 min)

LUNCH

 


How to use echocardiography in the OR and ICU to make clinical diagnosis  
(small groups case discussions)

13.30-15.30 (40 min per session. Participants rotate through each station)

1: Acute aortic syndrome

2: Misfortune after valve repair

3: Hemodynamic instability in the ICU

Nierich (Netherlands)

Ender (Germany) /
Mackensen (USA)

Michaux (France) /
Fedor (UK)

15.30-16.00 (30 min)

BREAK

 


Interesting case presentations with audience and expert panel

16.00-17.30 (90 min)

The audience is invited to present short cases (max. 10 min) to discuss with an expert panel

Chair/Organizers: Nierich /
van der Maaten (Netherlands)

17.30

Adjourn